УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“, ГРАД СЛИВЕН В ПЪРВИ ПЛОВДИВСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Снимка 1
27.11.2023 / 14:31

Шестокласничките Виктория Монева, Габриела Жечева и Рая Чотова, заедно със своя учител и ръководител г-жа Марияна Аврамова се включиха в събитията от Училищната програма на първия Пловдивски фестивал на науката. Събитието е организирано от Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерство на образованието и науката, ПУ „П. Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Университет за деца, Технически университет – Филиал Пловдив, Посолството на САЩ, Британски съвет, Британско посолство, Институт Сервантес, Френски институт, National Geographic, Академия Никола Тесла, БГ Наука, Mediabricks.bg и много други.

Учени от страната и чужбина, показваха на участниците колко красива, атрактивна и завладяваща може да бъде науката. Мотивираха и вдъхновяваха ученици от различни възрасти.

Музикално-научният експеримент на д-р Стефан Николов от ПУ „Паисий Хилендарски“ и музикантите от „Керана и космонавтите“ постави старта на събитията в зала Космос и разкри колко много физика има в света около нас, дори и в … музиката!

Винаги е забавно и интересно около Наско Стаменов – учител в НПМГ и комуникатор на науката! В „Мъничка наука“ и „Под пара“ той завладя публиката със зрелищни опити ‒ буря в епруветка, компот от електрони, експлозия, имплозия. Поставяше въпроси, но и получаваше много отговори докато изпълваше залата с …пара, разкривайки нейните интересни свойства и съвременни приложения!

В „Разбий професора!“ учениците не се притесняваха да обстрелват с въпроси четиримата учени, дошли за да отговарят на тях. Какво е животът, кои са най-вероятните места в Слънчевата система, където можем да открием някаква форма на живот, колко голяма е Вселената, коя е най-трудната задача в математиката и много, много въпроси, свързани с астрономия. Въпросите, които затрудниха учените бяха отличени с награди. С награда от събитието си тръгна и Виктория Монева!

Основателят на „Университет за деца“ ‒ Явор Киряков реализира учебна работилница, в която учениците научиха какво е общото между магнитите и електричеството, как се зареждат телефоните безжично, възможно ли е обектите около нас да левитират или да се ускоряват без допир до двигатели? Явор разпали искрата на любопитството у децата, които се забавляваха и експериментираха и се превърнаха в истински изследователи. Учениците присъстваха и на демонстрация на четвъртото състояние на веществата – плазма!

Роботите винаги са интересни! Учениците програмираха, дискутираха от какво са изградени всички роботи, как се използват различните компоненти за да се сглоби електронна платка, как работят сензорите в нея. Отговориха на тези и още много въпроси, свързани с електроника и роботика.

„Тайните на слоновете“ представи на учениците свръхестествените умения на слоновете да се ориентират сред природата, както и интересното им поведение, което се предава в поколенията, как намират своето място си в йерархията и разчитат на близостта си, за да оцеляват.

В работилницата на „Университет за деца“, учениците правиха експерименти, опитвайки „Да се отървем от гравитацията“. Разсъждаваха дали наистина предметите падат? А дали падат наистина или така ни се струва? Защо течностите текат надолу, а не нагоре? Как можем да "накараме" предметите да преодолеят гравитацията и да започнат да падат нагоре? Разбраха какво е жироскоп, обясниха действието на люлката на Нютон, лава-лампа и плазмената лампа.

Виктория, Габриела и Рая получиха много подаръци, рекламни материали, както и предложение за следващо предизвикателство в областта на науката, което ще споделят със своите съученици отново на територията на град Пловдив !

Очаквайте продължение!

Участието на нашите ученици в ПЪРВИ ПЛОВДИВСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА стана възможно благодарение на фирма „ДОЙЧЕВ МТВ“ ЕООД, град Сливен.

Още снимки от новината

Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Снимка 7
Снимка 8
Снимка 9
Снимка 10
Снимка 11
Снимка 12
Снимка 13
Снимка 14
Снимка 15
Снимка 16
Снимка 17
Снимка 18
Снимка 19
Снимка 20
Снимка 21
Снимка 22
Снимка 23
Снимка 24
Снимка 25
Снимка 26
Снимка 27
Снимка 28
Снимка 29
Снимка 30
Снимка 31
Снимка 32

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев