Различен час по литература

17.12.2012 / 14:39

Бъдни вечер – вечерта преди Рождество Христово, дойде 10 дни по-рано в СОУ „Йордан Йовков” – Сливен. Във връзка с годишния план на училището, на 14 декември, в една от игротеките се проведе открит урок по литература на тема „Бъдни вечер- традицията повелява” .

 

Разделени на групи за анализиране функцията на художествените изразни средства и похвати в песента „Ой те, дръвце, право дръвце!”, учениците от 5 а клас, с преподавател г-жа Петя Григорова, направиха изводи за вярата в магическата сила на словото в коледарските песни и благословии.

 

И родители, и учители (от област Сливен) бяха впечатлени от желанието, с което децата показваха приготвените от родителите им специални погачи (Боговици), кравайчета, баници с тиква и други постни ястия, посочвайки символичния им смисъл.

 

Облечени в народни носии, в подходящ битов интериор, петокласниците показаха впечатляващи знания за езическите и християнски елементи в обредите, свързани с бъдника и празничната трапеза. Нещо повече - нагледно представиха наученото, като инсценираха коледуване на малки коледарчета. Откъс от филма на Владимир Демирев („Коледуване в село Николаево”) внесе допълнителна нагледност в този различен урок по литература, посветен на българската Бъдни вечер преди големия християнски празник Рождество Христово.

Още снимки от новината

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев