Колко много научихме!

29.01.2013 / 09:29

В една от игротеките на СОУ „Й. Йовков” на 24 януари се проведе открит урок по музика.

 

Истинско удоволствие бе да се наблюдава как учениците от 5 б клас, под ръководството на своята учителка , г-жа Ася Илиева, разпознаваха музикални инструменти по тембъра на звука, как определяха минорно или мажорно звучат изпълнените на пиано откъси от клавирни творби.

 

Малките ученици показаха не само теоретични знания за същността на канона и химна като музикални жанрове, но изпълниха практическа задача за подреждане на групи тонове за получаване на мелодията на известната песен „Братко Жак”, след което я изпяха двугласно.

 

Откъс от Бетховеновата творба “За Елиза” вдъхнови петокласниците да научат повече за великия композитор, по специално за „Ода на радостта” от неговата девета симфония, превърнала се в химн на Европейския съюз. Затвърждавайки знанията си за канона като музикален жанр, децата изпяха по ноти още един двуглас.

 

Разучаването на новата песен – „Вълшебните думи” (музика - Х. Агасян и текст – Т. Йотова) бе съчетано не само с анализ на музикалната форма, темпото, но и с обсъждане на нравствените послания на творбата.

 

Гостите бяха очаровани от желанието, с което работят и децата, и учителката. Убедиха се, че за усвояването на знанията и уменията по музика е работено системно и целенасочено.

 

Петя Григорова

Още снимки от новината

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев