ОБМЕН НА ДОБРИ ПРАКТИКИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

Снимка 1
18.11.2019 / 14:41

Министерство на образованието и науката създава условия и подкрепа за творчески работещите училища и учители за реализиране на дейности, утвърждаващи статута им на „иновативни училища“ чрез реализиране на Национална програма „Иновации в действие“. В тази връзка от 14.11 до 16.11 Средно училище „Йордан Йовков“ – Сливен бе домакин на партньорска среща за обмен на нововъведения и иновации по отношение на организацията и съдържанието на обучението. Гостуваха ученици и учители от Основно училище „Васил Левски“ – Бургас и Средно училище „Христо Ботев“ – Нова Загора.

Първият открит урок по „Визуално програмиране“ бе в трети клас под ръководството на учителя Димитър Желев. Бяха демонстрирани интерактивни образователни продукти в областта на компютърните технологии. Внедрената обучителна платформа „Programiram.com“ се адаптира индивидуално към всеки ученик и присъстващите учители и родители се убедиха как чрез симулиране желанието за дигитална работа се постигат образователни резултати.

Иновативните процеси и продукти бяха представени в своето пряко приложение в училищния живот и своето развитие. Споделени и демонстрирани бяха предизвикателствата и постиженията в реална образователна среда.

На организираната публична изява с участието на родители участниците в обмена на добри практики обсъдиха работата на професионалните екипи от различни педагогически специалисти. Споделени и демонстрирани бяха предизвикателствата и постиженията на всяко от иновативните училища.

Обмяната на иновации в действие и на място продължи чрез наблюдение на урок във втори клас по новия учебен предмет „Въведение във визуалното програмиране“.

Ефективността и достъпността на използваните дигитални технологии бяха доказани чрез активното включване на учениците на Средно училище „Христо Ботев“ – Нова Загора в урочната работа.

В обмена на добри педагогически практики се включиха и студенти от специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от Технически университет – София, Инженерно – педагогически факултет и Колеж – Сливен.

Екипната работа и напредъка при приложение на иновацията се наблюдава при третия открит урок отново в трети клас. Знанията и уменията им при използване на блокове при програмирането са формирани от учителя им Мария Кавръкова.

Третокласниците показаха креативно мислене, емоционална интелигентност и подобрени образователни резултати след двугодишно обучение по нов учебен план и нови учебни програми в рамките избираемите часове.

Създаване на иновативно пространство между училища и партньорство с общи цели, възможности и желание за обмен на нововъведения бе основната цел на публичната изява в края на срещата. Чрез презентации и филм бяха представени постиженията и предизвикателствата пред всяко едно училище.

Всички присъстващи бяха удовлетворени от ползотворната среща и споделените иновации, които правят образователния процес по – привлекателен и атрактивен за учениците.

 

Още снимки от новината

Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Снимка 7
Снимка 8
Снимка 9
Снимка 10
Снимка 11
Снимка 12

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев