За свободата българска!

31.05.2013 / 13:50

„Свободата е свещеният идеал, който сред робския мрак през Възраждането събужда у българина неподозирана енергия на духа, превръща личността в апостол, а човека – в герой!” Това може да се прочете в есето на Жанет Арнаудова от 6а клас, при СОУ „Йордан Йовков” – Сливен, на тема „Априлското въстание и значението му за Руско – турската освободителна война”.

 

С това есе тя се класира на трето място в Националния ученически конкурс, посветен на 28-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”. Инициативата през настоящата година е на КПД „Родно Лудогорие”, гр. София и клуб „Родолюбие”, гр. Попово, с подкрепата на МОМН и РИО на МОМН в страната.

 

На въпроса кое я е подтикнало да пише по тази тема, Жанет сподели: „Априлското въстание е едно от кулминационните събития за България! То е лицето на българското Освобождение! Ако не бе пламнало Априлското въстание, цяла Европа нямаше да разбере за вековните страдания на българите… А Русия – да подаде ръка на нашия народ в този толкова труден за него момент!”

 

Още снимки от новината

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев