ЛИТЕРАТОРИ-БУДИТЕЛИ

10.11.2014 / 10:29

В празничната седмица на Средно общообразователно училище „Йордан Йовков”- Сливен, се превърна в традиция провеждането на кръгла маса „Различният час по литература”.

 

За пети пореден път на 6 ноември, в навечерието на 134 - годишнината от рождението на писателя - хуманист Йордан Йовков, учители литератори от област Сливен споделиха опит при прилагането на иновационни методи и практики за провокиране на учениковото мислене в това електронно време.

 

“Литературното състезание – мотивация за учене” бе темата на презентацията на г-жа Маргарита Гиргинова и г-жа Маргарита Александрова от СОУ “П. Яворов”. Впечатляващо бе демонстрирането на повишен интерес към часовете по литература у техните шестокласници.

 

Подобни чувства събуди и представянето на презентацията на г-жа Марияна Кръстева и г-жа Илиана Джонева от СОУ “Йордан Йовков” - Сливен на тема ”Симулативната игра в часовете по литература”. Те доказаха огромната роля на играта в литературното обучение.

 

“Стани богат със знания “- този вариант на известното телевизионно предаване е помогнал на г-жа Мариана Терзиева и нейните колеги от СОУ “Хаджи Мина Пашов”– Сливен да мотивират учениците си да получат повече литературни знания.

Г-жа Валентина Димитрова от ПГЕЕ “М. Кюри” – Сливен запозна присъстващите със своята книга “Как се пише есе?”, като пожела да бъде изравнена степента на застъпеност на двата ученически жанра – есе и литературноинтерпретативно съчинение в учебните програми по литература.

 

Съобщение за съвместна работа с Регионална библиотека ”С. Доброплодни”- Сливен направи г-жа Дочка Петрова от ХГ “Дамян Дамянов”.Бе изтъкната мотивиращата роля на включването на културните институти в литературното обучение.

 

Г-ца Милица Спиридонова от СОУ “Аргира Жечкова” представи презентация на тема “Процесът срещу Антигона”. Впечатляващ е ентусиазмът, с който ученичките са се включили в пресъздаването на този древен правосъден форум.

 

Представяйки филм за драматизацията на приказката “Хензел и Гретел”, г-жа Галя Ангелова от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, доказа , че и децата от различните етноси могат да бъдат добри актьори. А читателите на хубавите детски книги – да стават все повече и повече.

 

Г-жа Диана Кънева, директор на СОУ „Йордан Йовков”, награди изявилите се учители с грамоти и книги за творческо присъствие на този литературен форум, пожелавайки им никога да не угасва творческият им огън на учители – будители.

 

Съпричастието си към проблемите на обучението по литература проявиха учители от осем училища от област Сливен. Специални гости на петото издание на кръглата маса „Различният час по литература” бяха г-жа Надежда Тодорова, старши експерт в РИО – Сливен и г-жа Мария Петрова, старши експерт за квалификация на педагогическите специалисти в РИО на МОН – Сливен.

 

Още снимки от новината

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев