СЦЕНАТА И ЧАСЪТ ПО ЛИТЕРАТУРА

Снимка 1
07.11.2016 / 16:26

На 3.11.2016 година в СУ “Йордан Йовков“ – град Сливен се проведе традиционната кръгла маса „Различният час по литература“ на тема „Сцената и часът по литература”. Тази инициатива се осъществява за поредна година по повод на 136 години от раждането на големия български писател Йордан Йовков и в чест на патронния празник на училище “Йордан Йовков“.

Учители по литература от област Сливен споделиха своя опит в използването на сценичните изяви в часовете по литература и ролята на сцената за възприемане на изучаваните художествени текстове. Интерес към поставената тема проявиха колеги от седем училища от област Сливен.

С танц и етюд на тема „Есенна поезия“ участниците в литературно студио „Полетът на словото“ с ръководител г-жа Марияна Кръстева при СУ “Йордан Йовков“ откриха тазгодишната изява. Ентусиазмът, с който децата сами презентираха дейността на студиото и работата си през 2015/2016 учебна година, бе доказателство, че сцената има изключително значение за формиране на интерес към литературните творби.

Своя опит сподели и г-жа Соня Келеведжиева. Тя представи театър „Класика“ при ПГПЧЕ "З. Стоянов", създаден през 1991/92 г. като експериментален театър, който вече 25 години популяризира театралното изкуство , пали родолюбие, съхранява народната ни идентичност и памет със завидно старание и обич.

Г-жа Петя Велкова, представител на СУ „Христо Ботев” – гр. Нова Загора, показа часът по литература на сцена и вълнението на децата актьори.

Свое изследване по разискваната тема представиха и учителите по БЕЛ от ПХГ“Д. Дамянов“ – град Сливен. Г-жа Татяна Душанова и г-жа Дочка Петрова представиха ролята на буктрейлъра в часа по литература като нов тип комуникация.

Особено очарование в работата на педагозите внесе присъствието на младата учителка Роза Кисьова от СУ „Неофит Рилски” – гр. Твърдица, която разказа за проведения процес срещу Антигона и ентусиазмът, с който учениците са се включили в пресъздаването на този древен правосъден форум.

Не по-малко интересно бе и представянето на г-жа Галина Ангелова от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“, която е участник във всички издания на Кръглата маса. Тя показа състезанието като изява на ученика и доказа ролята му за повишаване на мотивацията и резултатите по БЕЛ.

Свои материали предоставиха и учителите по БЕЛ от СУ “Хаджи Мина Пашов.

Участниците решиха темата за Кръглата маса през 2017 година да бъде обявена до края на месец декември 2016 година.

Всички изявилите се учители бяха наградени с грамоти за творческо участие в този квалификационен форум.

Още снимки от новината

Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Снимка 7
Снимка 8
Снимка 9
Снимка 10
Снимка 11
Снимка 12
Снимка 13
Снимка 14
Снимка 15
Снимка 16
Снимка 17

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев