"ПРОЦЕСЪТ" - Драматизация по мотиви от произведения на старобългарската литература

Снимка 1
25.05.2023 / 14:55

В навечерието на 24 май учениците, участващи в театралните групи ,,Звезди в косите“ и „Артистът в мен“ по „Занимания по интереси“, представиха пред съучениците си драматизацията „Процесът“ по мотиви от произведенията на старобългарската литература ,,Пространно житие на Константин - Кирил Философ“ от Климент Охридски и ,,За буквите“ на Черноризец Храбър.

Младите актьори с голямо майсторство успяха да потопят публиката в света на Средновековието и пресъздадоха съдебен процес, в който обвиняем беше създателят на славянската азбука Константин - Кирил Философ, а негов защитник - Черноризец Храбър.

В образа на Черноризец Храбър се превъплъти Венци Колев, а ролята на обвинителя изпълни Николай Станчев. Учениците Веселин Стоянов, Радомир Василев и Димитър Ангелов участваха в постановката като съдебни заседатели. Ролята на съдията в процеса се изпълни от Никола Георгиев.

За да се почувства по- силно тъмнината и жестокостта на онези времена, пред публиката се изправиха и разказвачите Габриела Стефанова, Тияна Стефанова, Сандра Кондева и Веселина Николова.

Всички участници в драматизацията „Процесът“ напълно се сляха с образите, които представиха, показвайки уважение към личността на Кирил Философ и преклонение пред делото на Черноризец Храбър. Монахът в черно расо, категорично доказа пред публиката , че славянската писменост ще пребъдва във вековете, ще крепи духа на славянските народи и ще остане за поколенията.

Още снимки от новината

Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Снимка 7
Снимка 8
Снимка 9
Снимка 10
Снимка 11
Снимка 12

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев