СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КОСМОСА В СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ – ГРАД СЛИВЕН

Снимка 1
10.10.2024 / 14:12

Световната седмица на Космоса е международен празник на науката, технологиите и приносът им за подобряването на човешкото благосъстояние. Тя се провежда ежегодно в периода от 4 до 10 октомври и с тези дати се отбелязват две важни събития в историята на космическите изследвания:

4 октомври 1957 г. - изстрелване на първия създаден от човека спътник на земята, „Спутник 1“;

10 октомври 1967 г.- подписване на Договора за принципите, управляващи дейностите на държавите по изследване и използване за мирни цели на космическото пространство.

И през тази учебна година, ученици от различни класове участваха в разнообразни увлекателни дейности, организирани от Марияна Аврамова – учител по физика, астрономия и математика по повод световната седмица на Космоса. Учениците решаваха „космически“ задачи с практико-приложен характер, изчисляваха общата маса на падналите метеорити в рамките на една календарна година, анализираха размера на инвестициите в космически изследвания, изчисляваха общите разходи на мисиите по програма „Аполо“. Реализираният проект-дискусия относно ползите от космически изследвания разкри пред учениците широкото приложение на редица космически технологии от ежедневието, областта на медицината, транспорта, комуникациите, обществената безопасност. Дискутираха икономическите ползи от космическите постижения и влиянието им в развитието на различни индустрии, формиращи днес нашата култура.

Учениците от СУ „Йордан Йовков“, обучаващи се в специалност „Приложен програмист“ се запознаха с възможността да продължат своето обучение в специалности, свързани с изследване и изучаване на Космоса предлагани от Софийски университет „Свети Климент Охридски“, както и в новата специалност „Космическо инженерство и технологии“ във Висшето военноморско училище в град Варна. Обучението на учениците от СУ „Йордан Йовков“ в специалност „Приложен програмист“ съчетава отлична подготовка в областта на програмирането, информационните технологии и чуждоезиковото обучение, което е важна предпоставка и възможност за успешна професионална реализация в новите професии на века - Аерокосмическо инженерство, Астрофизика, Астрономия, Астробиология, Астрономическо право, Специалист по тераформиране.

Още снимки от новината

Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Снимка 7
Снимка 8
Снимка 9
Снимка 10
Снимка 11
Снимка 12

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев