Забавно програмиране

21.01.2013 / 11:25

С първата си публична изява на 18 януари участниците в Клуб „Програмиране за супер начинаещи” по проект УСПЕХ показаха впечатляващи умения за работа със Scatch. Доказаха , че с този нов програмен език се дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда. Докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, под ръководството на г-жа Станка Тенева, учениците лесно са усвоили принципите на визуалното програмиране.

 

Пред гостите бяха представени 18 малки проекта , с които се доказаха големите възможности на анимацията, в основата на чието възприемане е способността на човешкото око да съхранява образи за малка част от секундата. Както обясни Силвия от 6 б клас, движението на различните по големина котки, които вървят и се завъртат, на птицата, която лети до края на очертанията и след това сменя посоката си, не е действително, а ефект от редуването на неподвижни изображения.

 

Проектите „Духче, което променя размера си”, „Часовник с кукувичка”, „Танцуваща котка” поставиха началото на представяне на озвучени анимации. Гостите бяха впечатлени и от по-сложните раздвижени изображения, в които героите се увеличават и танцуват в синхрон. Любителите на музиката бяха приятно изненадани да видят и чуят изпълнение на състава Битълс, да чуят звука на няколко музикални инструмента.

 

Малките програмисти представиха и две собствени забавни истории със звук и картина, от които се научават поуките: „Да създадеш добър план е едно, а да го осъществиш – съвсем друго!” и „Действията са по-важни от думите”. Кулминация на изявата бе представянето на няколкото проектирани от учениците коледни и новогодишни анимирани картички и сътворения от тях комикс „Чудовищен свят”.

Очаква се програмиране на забавни и образователни игри.

 

Петя Григорова

Още снимки от новината

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев