Предприемачите не се раждат – те се създават

открит урок
02.03.2012 / 17:07

Учениците от 2 а клас в часове по свободноизбираема подготовка в клуб „Ние” правят първи стъпки в овладяване на предприемачески познания и умения по програмите на „Джуниър Ачийвмънт България”.

На 2 март в една от игротеките на СОУ „Й. Йовков”, обзаведени модерно по проект за целодневната организация на обучение, пред 14 учители на област Сливен, между които бе г-жа Йорданка Стоилова, старши експерт по начално образование в РИО – гр.Сливен, се проведе открит урок на тема „Професиите в моето семейство”.

Облечени в бяло, със специални баджове, децата впечатлиха гостите с многото си познания относно различни професии.

„Какво означава думата „семейство”?” - бе първият въпрос на ръководителя на групата – г-жа Мария Грунова.

С поредица от занимателни игри ( плакат по програмата и състезание за разграничаване смисъла на понятията „нужда” и „желание” второкласниците непринудено показаха усвоените досега знания.

Чрез интерактивни средства и методи (игрословица за въвеждане на новото понятие „професия”; разпознаване на професии по картини и записване на имената им под тях в дневниците на учениците) второкласниците неусетно се запознаха с понятия като „умение”, бизнес”, „доброволец”, „спестяване”.

Използвайки състезателна игра със списък от професии, рисуване професии на членове от семейството, разпределяне на остатък от семеен бюджет за „Фонд желания”, изготвяне на цветна шапка на човек с дадена професия и отгатване на професии осмислиха тяхната същност.

С интерес второкласниците изслушаха и разказите на две майки-доброволки, които им разкриха света на своите професии - акушер и счетоводител.

„Чудесно е, когато членовете на едно семейство си помагат и правят дома по-добро място за живеене!” Това нравствено послание на занятието бе допълнено от икономическия извод: „Ние първо купуваме нещата, от които се нуждаем, след което купуваме нещата, които желаем!”

Емоционален завършек на този интерактивен урок бе веселият танц на второкласниците - млади предприемачи.

Още снимки от новината

открит урок
открит урок
открит урок
открит урок
открит урок
открит урок
открит урок
открит урок
открит урок
открит урок

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев