Наши художници рисуват за вековен юбилей

03.05.2012 / 07:46

Ярка искра на духовност в забързаното ни ежедневие внася изложбата „100 години Дружество на южнобългарските художници” в Пловдив. В нея са събрани картини и пластики на около 300 автори от Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Кюстендил. Творбите са изложени в три зали на Дружеството на пловдивските художници – в салона на ул. „Гладстон“ 32, в Галерия „Пловдив“ и в МОЛ „Галерия Пловдив“.

Сред сливенските художници, които ни представят, е Бурхан Капсъзов, преподавател по изобразително изкуство в СОУ „Йордан Йовков”. Той се представя с „Автопортрет“ – нарисуван върху платно с маслени бои.

На откриването прозвуча уникално музикално шоу на 12 рояла с фрагменти от произведения на Модест Мусоргски, Марин Големинов, Петко Стайнов, Панчо Владигеров. Кулминацията на тържествата по случай едновековното съществуване на дружеството е точно на 30 май, когато ще бъде представен и исторически алманах, отразяващ развитието на творците, членове на Дружеството на южнобългарските художници. Изложбата, посветена на 100-годишния юбилей, ще продължи до 17 юни 2012 година.

 

Петя Григорова

 

Още снимки от новината

 

 
 

Copyright © 2008-2024 СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев